Γιατί πρέπει να αποφεύγεται η αγγλική ονομασία black currants για την κορινθιακή σταφίδα

Greek Raisins

Η μαύρη (κορινθιακή) σταφίδα αποτελεί προϊόν της αμπέλου και φέρει την επιστημονική ονομασία Vitis vinifera L. var. Apyrena.

Τα φραγκοστάφυλα είναι είδος μούρων με επιστημονική ονομασία Ribes nigrum.

Δείτε την αρχική δημοσίευση 209 επιπλέον λέξεις

Advertisements

Μαύρη, γλυκιά και υγιεινή

Πηγή: Hellas Special
Συντάκτρια: Τέτη Σώλου, μέλος της ΕΔΣΤΕ-FIJET.

HELLAS SPECIAL

Όταν η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος, το μόνο πράγμα που είχε προς εξαγωγή ήταν η σταφίδα. Παράγαμε σταφίδες που τις αγόραζαν οι Άγγλοι για να φτιάχνουν πουτίγκες και όταν σταμάτησαν οι Άγγλοι να προτιμάνε τη σταφίδα μας, έπαθαν φυλλοξήρα τα γαλλικά αμπέλια και επί δέκα χρόνια στέλναμε σταφίδες στη Γαλλία για να φτιάχνουν κρασί. Αυτά μέχρι το 1890, που συνήλθαν τα αμπέλια της Γαλλίας κι εμείς «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Οι εξαγωγές μας έπεσαν κατακόρυφα, το ίδιο και η τιμή της σταφίδας. Για να σώσει κάπως την κατάσταση το ελληνικό κράτος αγόραζε σταφίδες για να φτιάχνει οινόπνευμα.
Μετά το 1932 που ξαναπτωχεύσαμε, ακολούθησε η μεγάλη εξέγερση των σταφιδοπαραγωγών στην Πελοπόννησο, κάηκαν κτίρια, έγιναν απεργίες, συλλήψεις, χύθηκε αίμα, κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, διώχθηκαν αριστεροί με βάση τον νόμο του Βενιζέλου περί Προστασίας του Κοινωνικού Καθεστώτος. Το σταφιδικό του 1935 ήταν η μεγαλύτερη αγροτική εξέγερση μετά το Κιλελέρ.
Το 1936 η δικτατορία του Μεταξά για να ενισχύσει…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 227 επιπλέον λέξεις

Οι σταφίδες μπαίνουν σε “τάρτα”!

Φοβερός καρπός με εξαιρετικές ιδιότητες και απίθανη γεύση.  Μπαίνει σε γλυκά, τρώγεται σκέτη, στολίζει φαγητά — κυρίως ρύζια αλλά και αλλού – συνοδεύει ξηρούς καρπούς ή γιαουρτάκι, ταιριάζει τέλεια με τυρί και απογειώνει πολλών ειδών μαρινάδες.

Δείτε την αρχική δημοσίευση 1.422 επιπλέον λέξεις

Επιμένουμε και επιλέγουμε Ελληνικά και στις γιορτές!

Greek Raisins

Δείτε την αρχική δημοσίευση