Πάτρα: Όταν οι Άγγλοι έχτιζαν εξοχικά σπίτια στην Παραλία – Πώς «κληρονομήσαμε» τις Αγγλικές κατοικίες στη δυτική πλευρά

Τον 19ο αιώνα η Πάτρα αποκτά την αρχοντική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, όχι μόνο στην Άνω Πόλη και στο σημερινό κέντρο της, αλλά και στην παραλιακή, δυτική πλευρά της. Κοινός παρανομαστής, η εξαγωγή σταφίδας και η οικονομική ευμάρεια που αποκτά η αστική τάξη. Οι πλούσιοι έμποροι εξασφαλίζουν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους κατοικίες πολυτελείς, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την οικονομική τους δύναμη.

uxdargyisc552e9aecb0eed

Στη Γερμανού, στην Αγίου Νικολάου, στην Ερμού κ.α. «σηκώνονται» νεοκλασικά σπίτια , που κοσμούν και σήμερα την πόλη, ενώ την ίδια περίοδο στην Παραλία Πατρών και στα Ροΐτικα Άγγλοι έμποροι χτίζουν εξοχικές κατοικίες, στα πρότυπα του Αγγλικού εξοχικού σπιτιού.

Όπως αναφέρει στο thebest.gr o Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας Ανδρέας Λάζαρης, γύρω στα 1870- 1880 η κύρια χώρα στην οποία γινόταν εξαγωγή σταφίδας από το λιμάνι της Πάτρας ήταν η Αγγλία, οπότε οι Άγγλοι έμποροι που ήθελαν να επιβλέπουν την παραλαβή του εμπορεύματος, έχτιζαν κατοικίες παραλιακά, για να διαμένουν, είτε όλο το χρόνο, είτε εποχιακά.

Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός τους ακολουθεί τα πρότυπα του Αγγλικού εξοχικού σπιτιού, συνεχίζει ο κ. Λάζαρης κι εξηγεί.

Οι στέγες έχουν έντονη κλίση προς το έδαφος, προκειμένου να διευκολύνεται η κάθοδος του χιονιού, χαρακτηριστικό το οποίο ωστόσο δεν συνάδει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.

Κάποιες από τις οικίες χαρακτηρίζονται από το ημικύκλιο που έχουν στην πρόσοψή τους, προκειμένου να συλλέγουν το φως και να το διοχετεύουν στο εσωτερικό του σπιτιού, «χαρακτηριστικό παράταιρο με το κλίμα στην Ελλάδα. Εδώ προσπαθούμε να κρατήσουμε τον ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι, έξω από το σπίτι».

ldedwhumad552e9a176ad0docomqizzri552e9a42a3f42

Το βασικό υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα είναι το συμπαγές τούβλο, ενώ περιμετρικά έφεραν σε κάποιο σημείο πέτρα, για ν΄ αποφεύγεται η υγρασία.

Στο εσωτερικό τους οι πολυτελείς κατοικίες χαρακτηρίζονταν από τα πολλά δωμάτια και κάποια προορίζονταν μόνο για το υπηρετικό προσωπικό, ενώ ιδιαίτερη σημασία δινόταν στον περιβάλλοντα χώρο. Τα σπίτια διέθεταν ωραίους κήπους με παγκάκια και πολλές φορές με κιόσκια για το απογευματινό τσάι.

hacdoiwdnc552e9a5f8f2ebkypckfurmw552e9a6e980da

Σήμερα τα περισσότερα σπίτια έχουν περάσει σε ελληνικά χέρια και κάποια έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.

Φωτογραφίες : Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

 Ελευθερία Μακρυγένη

Πηγή: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/326515

Σχολιάστε