Όταν στα λιμάνια της Πελοποννήσου ανθούσε το εμπόριο – Το ατμόπλοιο που μετέφερε σταφίδα στο Λονδίνο

1201693

Το «Πάτραι» της Hellenic Lines στην δεκαετία του ’60

Μπορεί το λιμάνι της Πάτρας να μην έχει πλέον δρομολόγια και πλοία της γραμμής ούτε για την Κέρκυρα, ούτε για την Κεφαλονιά, όμως κάποτε το διαμετακομιστικό εμπόριο ανθούσε.

Το λιμάνι της Πάτρας ήταν πόλος του εμπορίου και πραγματική πύλη προς την Δύση, όχι μόνο προς τα λιμάνια της Ιταλίας, αλλά και γενικότερα σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης.

Από τα λιμάνια της Μεσογείου έως και τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης. Στο λιμάνι της Πάτρας έδεναν τα πλοία των μεγαλύτερων Ελλήνων εφοπλιστών και ταξίδευαν προς την Ευρώπη ή ακόμα προς την νότια (υπήρχε γραμμή για την Κρήτη) και την βόρεια Ελλάδα.

Απόδειξη όλων αυτών αποτελούσε το ατμόπλοιο «Πάτραι» της Hellenic Lines που άνηκε σε έναν δραστήριο και σημαντικό Έλληνα εφοπλιστή, τον Καλαβρυτινό Περικλή Καλλιμανόπουλου. Το «Πάτραι» μετέφερε σταφίδα από την Πάτρα στο Λονδίνο και στα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης έως και στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Η σταφίδα μπορεί να είχε στα μέσα περίπου του 20ου αιώνα τη δύναμη του εξαγώγιμου προϊόντος που είχε για την Αχαΐα και την Πάτρα στα τέλη του 19ου αιώνα, ωστόσο αποτελούσε μία πηγή σημαντικών κερδών για τους καλλιεργητές, αλλά και για τους εμπόρους.

Όσο για τον εκ καταγωγής Καλαβρυτινό εφοπλιστή θεωρείται έναν από τους ευεργέτες των Καλαβρύτων στο όνομα του οποίου υπάρχει το Καλλιμανοπούλειο Κέντρο. Γεννήθηκε στην Πάτρα για να μεταναστεύσει στη συνέχεια στην Αλεξάνδρεια όπου ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στον ναυτιλιακό τομέα.

Την παράδοση που ξεκίνησε ο ίδιος συνεχίζει ο γιος του Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος που προσφέρει ακόμα στα Καλάβρυτα και θεωρείται ένας από τους πιο τολμηρούς Έλληνες εφοπλιστές.

(Πληροφορίες – φωτογραφία από την σελίδα Patras Memories).

1201691

Πηγή: http://www.patrasevents.gr/article/149994-otan-sto-limani-ti-patra-anthouse-to-eborio-to-atmoploio-pou-metefere-stafida-sto-londino

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s