Από την Κουνινά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Ο Γεώργιος Δούσμανης ήταν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες που έβγαλε ο τόπος μας!
Η Κουνινά Αιγιάλειας λόγω και των εσόδων από την κορινθιακή σταφίδα, είχε την τύχη να βγάλει πάμπολλους επιστήμονες…
DOYSMANIS-COLUMBIA-780x536

Ο ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ

Μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, αυτή του Γεωργίου Δούσμανη, συμπεριέλαβε στο βιβλίο «1ο Γυμνάσιο Αιγίου 1932-2015, η ομάδα των  «Πράσινων Φίλων».

Ο Γεώργιος Δούσμανης, ήταν Ατομικός Επιστήμονας, Φυσικός Στερεάς Κατάστασης και Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Η.Π.Α.

DOUSMANHS-GEORGIOS-217x350

Οι «Πράσινοι Φίλοι» μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, 70  χρόνια συγκεκριμένα και ξεδιπλώνουν μέσα σε λίγες μόνο γραμμές την ιστορία του Γεωργίου Δούσμανη, που από την Κουνινά κατάφερε να λάμψει μέσα από το επιστημονικό του έργο σε όλο τον κόσμο.

Το Παιδί θαύμα της Φυσικής, αγαπούσε το διάβασμα, μιλούσε τρείς ξένες γλώσσες και κατάφερε να κερδίσει υποτροφία για το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Η.Π.Α., όπου από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε για την οξυδέρκεια και τα σπάνια προσόντα του.

Στην Ελλάδα, έγινε γρήγορα γνωστή η επιτυχία του στις Η.Π.Α. που η βασίλισσα Φρειδερίκη, επισκέπτεται το Αίγιο για να συγχαρεί τους καθηγητές τους ενώ στέλνει χειρόγραφη επιστολή στους γονείς του προσκαλώντας τους στο ανάκτορο για να τους συγχαρεί αυτοπροσώπως.

Ο Δούσμανης «θα γίνει ένας φιλόσοφος των φυσικών φαινομένων, ένας φυσικός ερευνητής  που δε θα περιοριστεί μόνο στο στενό περιβάλλον της ηλεκτρονικής ή πυρηνικής φυσικής ή της φυσικής των στερεών ή της φυσικής των υψηλών ενεργειών» όπως αναφέρεται στο βιβλίο των κυρίων Γ. Τζεραβίνη και Βελαώρα.

Ο Γεώργιος Δούσμανης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 37 ετών, στις 9 Δεκεμβρίου του 1966. Η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός στον επιστημονικό και όχι μόνο κόσμο. Άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά με τις έρευνες του παρακαταθήκη για τους μετέπειτα επιστήμονες.

Ο ίδιος έλεγε πάντα: « Να μην αποφεύγεις να περπατάς μακρινές αποστάσεις για να διδαχτείς από τους δασκάλους σου. Γιατί είναι ντροπή οι μεν έμποροι να διασχίζουν εκτεταμένα πελάγη για να μεγαλώσουν την περιούσια τους αλλά οι νέοι να μην υπομένουν ούτε την πορεία στην στεριά, για να εμπλουτίσουν το πνεύμα τους».

Πηγή: http://protionline.gr/2015/05/apo-thn-kounina-sto-panepisthmio-columbia/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s