Τα Πριμαρόλια

19oς αιώνας… Περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας τα Πριμαρόλια, τα πρώτα πλοία φορτωμένα με τη νέα σοδειά του «μαύρου χρυσού», έφευγαν από το λιμάνι του Αιγίου, της Πάτρας και άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, εν μέσω τιμητικών κανονιοβολισμών κι άλλων εορταστικών εκδηλώσεων, με κατεύθυνση τα λιμάνια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Και πώς να μην υπάρχουν αυτές οι εκδηλώσεις, αφού από αυτόν τον πρώτο καρπό της κορινθιακής σταφίδας γεννιόταν η προσδοκία της καλύτερης τιμής, σε μια χώρα που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και στην οποία η εισροή συναλλάγματος φάνταζε ως άμεση πανάκεια για την επιβίωση των κατοίκων της;

Primarolia

«Πώποτε ο λιμήν δεν παρουσίασε τοιούτο λαμπρόν θέαμα, ως νυν.  Πλέον των 150 πλοίων των πλείστων με φορτία σταφίδων ευρίσκονται ηγκυροβολημένα εν αυτώ».

H Πάτρα αποτέλεσε το μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής σταφίδας και το μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης του προϊόντος αυτού στις αρχές του 20ου αιώνα. Ενδεικτικά το 1899-1900 εξήχθησαν από το λιμάνι της Πάτρας 108.919 τόνοι και το 1900-1901, 48.201 τόνοι σταφίδα. Οι αριθμοί αυτοί σε συνδυασμό με τα οικονομικά οφέλη που έφερε το εμπόριο της σταφίδας, αποτέλεσαν την κύρια αιτία για την οικονομική ανάπτυξη της Πάτρας και την ταυτόχρονη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s