Η έξοδος του Μεσολογγίου την Κυριακή των Βαΐων – Γνωρίζατε ότι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα αποτέλεσε τροφή για τους αγωνιστές της εξόδου του Μεσολογγίου;

vryzakis

Πηγή φωτογραφίας: greekartists-yannisstavrou.blogspot.gr

Μάλιστα, οι σταφίδες αποτέλεσαν τροφή για τους αγωνιστές. «Εφθάσαµεν εις Μεσολόγγιον κατά την ωρίµανσιν των σταφίδων… Πιστοποιώ ότι έφαγον ωρίµους σταφίδας, και ότι οι αγροφύλακες αφθόνως µας εχορήγουν άνευ τινός πληρωµής καθ’ όλην την διάρκειαν της εν υπαίθρω διαµονής µας και µετά ταύτα, αφού εισήλθοµεν εις την πόλιν» (Κουτσαλέξης, 259).

Μνηµονεύονται αµπέλια επώνυµων αγωνιστών όπως του αρχηγού της φρουράς των εξοδιτών Αθανασίου Ραζικότσικα, µιάµιση ώρα βόρεια της πόλης στο δρόµο προς το µοναστήρι του ΑηΣυµιού (Κασοµούλης, τοµ. Β΄:279), και πολλά ακόµα αµπέλια και σταφιδαµπέλια, σε µια ζώνη ανάµεσα από τους βάλτους που έζωναν τη λιµνοθάλασσα παντού ένα γύρω έως τα ριζά του όρους Αρακύνθου (Κουτσαλέξης, 258) δηµιουργώντας της εικόνα μιας καταπράσινης πεδιάδας.

Η κορινθιακή σταφίδα καλλιεργήθηκε κατά κόρον στη Νότια Αιτωλία, και συγκεκριμένα στην κοιλάδα του Μεσολογγίου, του Αιτωλικού και της Παραχελωίτιδας. Tην περίοδο μάλιστα του 17ου-18ου αιώνα αποτέλεσε µονοκαλλιέργεια για την περιοχή λόγω της µεγάλης ζήτησης από τις ξένες αγορές (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, ∆ανία).

Αποσπάσματα από κείμενο που διαβάσαμε εδώ: iaitoloakarnania.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s