Γιατί πρέπει να αποφεύγεται η αγγλική ονομασία black currants για την κορινθιακή σταφίδα

Η μαύρη (κορινθιακή) σταφίδα αποτελεί προϊόν της αμπέλου και φέρει την επιστημονική ονομασία Vitis vinifera L. var. Apyrena.

Τα φραγκοστάφυλα είναι είδος μούρων με επιστημονική ονομασία Ribes nigrum.

Τα φραγκοστάφυλα ξεκίνησαν τον 16ο αιώνα  να καλλιεργούνται στην Αγγλία, που γνώριζε από πολλά χρόνια πριν την κορινθιακή σταφίδα αφού ήταν το κυρίαρχο συστατικό της παραδοσιακής αγγλικής πουτίγκας. Πολλοί τότε στην Αγγλία νόμισαν ότι αυτός ο καρπός του φραγκοστάφυλου είναι η νωπή μορφή της σταφίδας και τα είπαν κι αυτά currant, το λάθος επισημάνθηκε αμέσως, αλλά όπως συχνά συμβαίνει ρίζωσε, κι έτσι σήμερα currants λέγονται και τα φραγκοστάφυλα και οι σταφίδες.

Πιο πολύ όμως σήμερα η σύγχυση εντείνεται όταν χρησιμοποιείται ο όρος blackcurrant για την κορινθιακή σταφίδα, ακόμα και από Έλληνες εξαγωγείς της, τις πιο πολλές φορές από άγνοια, μπερδεύοντας όμως το καταναλωτικό κοινό για το τί θέλει και τί αγοράζει τελικά.

Βέβαια κάποιοι επιτηδείως επωφελούνται από αυτή τη σύγχυση και προσπαθούν να αποδώσουν στα φραγκοστάφυλα τις ευεργετικές διατροφικές ιδιότητες της κορινθιακής σταφίδας, πολλές από τις οποίες έχουν αποδειχθεί και με κλινικές μελέτες σε εθελοντές.

Από την άλλη δεν υπάρχει καμία σχέση στις οργανοληπτικές ιδιότητες των δύο προϊόντων, αφού η κορινθιακή σταφίδα είναι από μόνη της γλυκιά λόγω της περιεκτικότητάς της σε φυσικά σάκχαρα, ενώ στα φραγκοστάφυλα προστίθεται πολλές φορές ζάχαρη για να εξισορροπήσει τη ξινή τους γεύση.

Οι πιο δόκιμοι όροι για αποδοθεί στην αγγλική γλώσσα, η μετάφραση της κορινθιακής σταφίδας, είναι οι εξής:

corinthian currants

black corinthian raisins

corinthian raisins

currants

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s