Μάκινα

14102624_10208281611771128_5555414272071486358_n

Μάκινα : Ογκώδες μηχάνημα, που με το γύρισμα μιας χειρολαβής στο πλάϊ, παράγει αέρα, για να διώχνει τα κότσαλα, ποιοτικό και ξένα σώματα, από την αποξηραμένη, πια, σταφίδα.

Tου Ηλία Μπιτσάνη, από την εφημερίδα Ελευθερία Καλαμάτας

Μάκινα ή μάκαινα, ένα πολύτιμο εργαλείο για τους σταφιδοπαραγωγούς. Δεν το διέθεταν όλοι, πολλοί το δανείζονταν έναντι τιμήματος.
“Ήταν το εργαλείο με το οποίο καθάριζαν από τα κότσαλα τη σταφίδα. Ηταν ξύλινη και αποτελείτο από: α) Το επάνω εξωτερικό μέρος, το οποίο έμοιαζε με σκάφη. Εφερε άνοιγμα στο κάτω μέρος του για να πέφτει η σταφίδα στα κόσκινα. β) Το εσωτερικό μέρος, το οποίο είχε τρια κόσκινα (κρησάρες) με διαφορετικές τρύπες το καθένα. Ηταν υπερυψωμένα στο μπροστινό μέρος με αποτέλεσμα να έχουν κλίση προς τα πίσω. Το πρώτο ήταν κλειστό με κρησάρα στο πίσω μέρος ενώ το μπροστινό είχε ξύλινη πόρτα (“φραγή”) η οποία ανεβοκατέβαινε φράζοντας την έξοδό του. Το δεύτερο και το τρίτο ήταν ανοικτά στο πίσω μέρος και γ) Το πίσω εσωτερικό μέρος, όπου υπήρχε μηχανισμός με πλατιά ξύλινα φτερά (“φτερωτή”), ο οποίος περιστρεφόταν με τη βοήθεια μανιβέλλας. Η όλη κατασκευή είχε αρκετό βάρος (¨ασήκωτη”) για να είναι σταθερή και να μην κουνιέται (“χορεύει”) την ώρα της χρησιμοποίησής της. Η λειτουργία της ήταν απλή. Εριχναν τον ακαθάριστο καρπό της σταφίδας στη σκάφη, ο οποίος έπεφτε στο πρώτο κόσκινο. Με τη μανιβλελα γύριζαν τη φτερωτή, η οποία δημιουργούσε κύμα αέρα. Ταυτόχρονα άρχιζαν να κινούνται και τα κόσκινα. Με τον αέρα και τα κότσαλα και ο αδύνατος (“χωρίς πολύ μέλι/τζούφιος/κούφιος”) καρπός παρασυρόταν στο μπροστινό μέρος και από εκεί αποβάλλονταν στο έδαφος. Για να παρακρατήσουν τον αδύναμο καρπό σήκωναν την ξύλινη πόρτα (“φραγή”). Τον καρπό αυτό τον παρέδιδαν στον έμπορα για “ποιοτικό”. Ο καλός καρπός με χώματα και μικρά κότσαλα έπεφτε από τις μεγάλες τρύπες του πρώτου κόσκινου στο δεύτερο. Στη συνέχεια από το πίσω μέρος του περνούσε στο τρίτο και από εκεί καθαρός συλλεγόταν. Τα χώματα και τα μικρά κότσαλα περνούσαν από τις τρύπες των κόσκινων και κατέληγαν στο έδαφος”

Πηγή κειμένου: ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ-ΜΗΧΑΝΕΣ. Η ΣΤΑΦΙΔΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s