Διατροφή και ανοσοποιητικό

Tips στο καθημερινό διαιτολόγιο
…Προσθέστε στην πράσινη σαλάτα σας (μαρούλι, σπανάκι, ρόκα κα) μια χούφτα κουκουνάρι και μια χούφτα ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ. Μαζί με το ελαιόλαδο και το λεμόνι της σαλάτας σας, θωρακίζετε τον οργανισμό σας με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, A και Ε…
shutterstock_206354341.jpg

Υπάρχουν τροφές που τονώνουν την αμυντική μας λειτουργία; Βοηθά η βιταμίνη C στο κοινό κρυολόγημα; Ποιος ο ρόλος των προβιοτικών; Είναι τα ερωτήματα που μας απασχολούν καθώς ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά. Η σχέση διατροφής και ανοσοποιητικού συστήματος είναι από τα επιστημονικά πεδία που συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξηγεί ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου.
Ο ρόλος του εντέρου
Είναι γνωστό ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί τη φυσική ασπίδα, κατά της επιθετικής κι επικίνδυνης δράσης των μικροβίων. Η δράση του ξεκινά από το έντερο, όπου όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, συγκεντρώνει περίπου το 60% της συνολικής ανοσολογικής προστασίας του οργανισμού. Η προστατευτική του δράση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παρουσία ευεργετικών μικροοργανισμών (προβιοτικών) που δρουν ανοσοκατασταλτικά.

Διάφορες έρευνες έχουν αναδείξει την αξία τροφών πλούσιων σε προβιοτικούς μικροοργανισμούς, όπως το κεφίρ, το γιαούρτι και το τυρί, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μηχανισμού του οργανισμού μας. Η βιταμίνη Α, η χολίνη και τα λιπαρά βραχέας αλύσου (SCFAs) έχουν επίσης συσχετιστεί με την ενδυνάμωση των επιθηλιακών κυττάρων, ενισχύοντας έτσι την προστατευτική δράση του γαστρεντερικού συστήματος,

Η δράση των κυττάρων του αίματος
Όμως, το αμυντικό μας σύστημα δεν περιορίζεται μόνο στο έντερο. Στο αίμα, υπάρχουν δύο βασικές ομάδες κυτάρρων που «μάχονται» τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς που έχουν διεισδύσει, είτε με άμεση «επίθεση» (λεμφοκύτταρα ή Τ – κύταρρα), είτε έμμεσα (αντισώματα).

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες ανοσοκατασταλτικών κυττάρων, όπως τα μακροφάγα και τα ουδετερόφυλλα κύτταρα, με εξειδικευμένες δράσεις στην καταστροφή και απομάκρυνση του «εισβολέα». Όπως γίνεται κατανοητό το σώμα μας διαθέτει ένα ολόκληρο στρατό, με εξειδικευμένους πολεμιστές, ώστε να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις. Μπορεί όμως η διατροφή να βελτιώσει τον πληθυσμό και την αποτελεσματικότητα του αμυντικού μας μηχανισμού;

Βιταμίνη C. Πρόκειται για τη βιταμίνη που έχει συσχετίσει όσο κανένα άλλο συστατικό με το κρυολόγημα. Δρα σίγουρα προληπτικά ενισχύοντας τη δράση των φαγοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων, ενώ διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων της ίωσης. Καλές πηγές είναι τα πορτοκάλια, το ρόδι, το μπρόκολο, το ακτινίδιο.

Ω-3 λιπαρα οξέα. Η κατηγορία αυτή των λιπαρών έχει συσχετισθεί με την καλή λειτουργία του καρδιοαγγειακού μας συστήματος. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι εμφανίζουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα. Προτιμείστε λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, σκουμπρί, σολωμό και φρέσκο τόνο.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β. Έλλειψη βιταμινών Β1, Β2 και Β12 έχουν συσχετισθεί με μειωμένη δράση λεμφοκυττάρων και φαγοκυττάρων, ενώ έλλειψη Β5 φαίνεται να οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα. Δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και φιστίκια) είναι σε γενικές γραμμές καλές πηγές.

Βιταμίνες Α και Ε. Αποτελούν δύο κατά βάση αντιοξειδωτικές βιταμίνες προάγοντας γενικότερα την καλή υγεία του οργανισμού. Έλλειψη των βιταμινών αυτών οδηγεί σε μειωμένη δράση των αντισωμάτων και λεμφοκυτάρρων. Καλές πηγές Βιταμίνης Α είναι τα καρότα, συκώτι, αυγά, γάλα, ενώ βιταμίνης Ε το ελαιόλαδο και ξηροί καρποί.

Μέταλλα. Σίδηρος, σελήνιο και ψευδάργυρος είναι μεταξύ των μετάλλων που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο σίδηρος ενισχύει τη δράση των αντισωμάτων, ενώ ο ψευδάργυρος και το σελήνιο φαίνεται να διεγείρουν τη δράση διαφόρων ανοσοκατασταλτικών κυττάρων. Τα βρίσκουμε σε κόκκινο κρέας, όσπρια, θαλασσινά, μανιτάρια.

Tips στο καθημερινό διαιτολόγιο

  • Προσθέστε στην πράσινη σαλάτα σας (μαρούλι, σπανάκι, ρόκα κα) μια χούφτα κουκουνάρι και μια χούφτα κορινθιακή σταφίδα. Μαζί με το ελαιόλαδο και το λεμόνι της σαλάτας σας, θωρακίζετε τον οργανισμό σας με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, A και Ε.
  • Βάλτε τις πίτες στην καθημερινή σας διατροφή. Ακόμα κι αν δεν ανοίγετε φύλλο, πάρτε έτοιμο φύλλο ζύμης και στη γέμιση χρησιμοποιείστε τυρί, λαχανικά και άγρια χόρτα της ελληνικής γης (μάραθο, καυκαλήθρα, τσουκνίδα κ.α.) που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Οι πίτες αποτελούν έναν «έξυπνο» τρόπο να «κρύψετε» τρόφιμα που δεν πολυαρέσουν ή δεν πολυτρώτε εσείς ή/και το παιδί σας.
  • Προτιμήστε smoothies ως σνακ. Προσθέστε στο μπλέντερ ½ ρόδι, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, 2 ακτινίδια, και 2 καρύδια και θα έχετε ένα εξαιρετικά τονωτικό γεύμα.

Πηγή: Έρρωσο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s