Γνωρίζεις ότι…;

…το ψήσιμο δεν φαίνεται να στερεί τίποτε από την αντιοξειδωτική δράση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας;  Ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας -Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Βάιος Καραθάνος εξηγεί ότι : «Μελέτες μας έδειξαν ότι η αντιοξειδωτική συμπεριφορά των σταφίδων παραμένει σταθερή – και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και αυξάνεται – κατά το ψήσιμο των τροφίμων. Για παράδειγμα η βανιλλίνη, η βασική πολυφαινόλη των σταφίδων, μετατρέπεται σε βανιλλικό οξύ κατά το ψήσιμο, δηλαδή σε μια ενεργότερη μορφή που σημαίνει πως όχι μόνο δεν χάνεται το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο αλλά ακόμη και ενισχύεται»
download.jpg
Advertisements

One thought on “Γνωρίζεις ότι…;

  1. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις φυσιολογικές δράσεις των αντιοξειδωτικών (πολυφαινολολικών συστατικών) της κορινθιακής σταφίδας:

    1. Αντιοξειδωτική δράση (προστασία της LDL από οξείδωση ― ελάττωση αποτιθέμενης χοληστερόλης στους ιστούς ― μείωση αθηρωματικής πλάκας― μείωση κινδύνου καρδιοπαθειών)
    2. Αντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών)
    3. Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση
    4. Αγγειοδιασταλτική δράση δια μέσου της παραγωγής ενδοκυτταρικού ΝΟ
    5. Αντιαλλεργικές ιδιότητες (παρεμπόδιση συσσώρευσης αιμοπεταλίων)
    6. Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος
    7. Προστασία του DNA από ενδοκυτταρικές προσβολές

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s