«Μαγειρεύεται» η ένταξη της κορινθιακής στην Unesco

Η ένταξη της καλλιέργειας της αμιγώς ελληνικής ποικιλίας στην άυλη πολιστική κληρονομιά της UNESCO αποτελεί στόχο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
80E25C1641305BCBF256E006CDCA62F0

Η σχετική αίτηση έχει προωθηθεί ήδη στην Διακυβερνητική Επιτροπή Άυλης Διεθνούς Κληρονομιάς μετά από ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων να ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Θυμίζουμε ότι ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ήταν μεταξύ των βουλευτών που στις 23/10/2014 είχαν καταθέσει ερώτημα, προς τους τότε υπουργούς Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Είχε προηγηθεί αντίστοιχο αίτημα και από τον βουλευτή της ΝΔ Κορινθίας κ. Χρίστο Δήμα.

Όπως αναφέρει ο κ. Μιχάλης Καρβέλας, εργαζόμενος στη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.), ο οποίος μετέχει ενεργά σε ειδικά προγράμματα και μελέτες για την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της κορινθιακής σταφίδας, «η Κορινθιακή σταφίδα λαμβάνεται από σταφύλια των ποικιλιών (cultivars) Vitis Vinifera L, ποικιλία μαύρη κορινθιακή σταφίδα και είναι μια αμιγώς Ελληνική ποικιλία αμπέλου, της οποίας η ιστορία φτάνει έως την αρχαιότητα. Τα σταφύλια ποικιλίας κορινθιακής σταφίδας χαρακτηρίζονται από ρώγες μαύρου χρώματος, μικρού μεγέθους και αγίγαρτες (χωρίς κουκούτσι) ως επί το πλείστον.

Καλλιεργείται στην Αχαΐα, Μεσσηνία, Ηλεία, Κορινθία, Ζάκυνθο και Κεφαλληνία και όχι μόνο στην Κόρινθο όπως πιστεύουν αρκετοί λόγω του ονόματος της ποικιλίας της.

Αποτέλεσε το κατεξοχήν εξαγώγιμο προϊόν του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους του 1830 μέχρι και το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όπου και αποτελούσε το 50 % των συνολικών εξαγωγών, χαρακτηρίζοντας την έτσι ως εθνικό προϊόν το οποίο καλλιεργούνταν σχεδόν αποκλειστικά εντός της ελληνικής περιφέρειας.

Έως σήμερα υπάρχουν δύο τύποι Κορινθιακής σταφίδας που έχουν αναγνωρισθεί ως προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και ένας ως Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Αυτοί είναι:

1. η Κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στην περιοχή της Αιγιάλειας του Νομού Αχαΐας με την ονομασία «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΒΟΣΤΙΤΣΑ» (Π.Ο.Π.).
2. η Κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στο Νομό Ζακύνθου, με την επωνυμία «ΣΤΑΦΙΔΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ» (Π.Ο.Π.).
3. η Κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στο Νομό Ηλείας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) με την ονομασία «ΣΤΑΦΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ».

Η καλλιέργεια της σταφίδας είναι πολύ απαιτητική. Απαιτεί μεγάλη φροντίδα και αφοσίωση από την πλευρά του αγρότη για να παραχθεί ένα άκρως ποιοτικό προϊόν. Η συγκομιδή της σταφίδας (τρύγος) γίνεται κατά τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Το νωπό σταφύλι οδηγείται σε ειδικούς χώρους (αλώνια) για να αποξηρανθεί φυσικά κάτω από τον ήλιο. Στη συνέχεια συλλέγεται και οδηγείται προς μεταποίηση και τυποποίηση.

Πηγή: http://www.agronews.gr/diatrofi-agrotourismos/sustimata-poiotitas/arthro/125201/mageireuetai-i-edaxi-tis-korinthiakis-stin-unesco-/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s